Seneste nyt

5. maj 2017

Tak for sidst - I gjorde det!

Hvordan bliver en af Københavns mest befærdede pladser allergifri i løbet af en formiddag? Det viste Astma-Allergi Danmark ved Snot or not-kampagnestart den 2. maj på Højbro Plads i København. Men de var ikke alene.

Foto: David Askholm Jørgensen

To stærke mænd, en rød varevogn, 10.000 Kleenex-servietter, et stort hvidt telt, et stakit, tre læger og en bunke grønne sweatshirts med mennesker i.

Det var setup’et, da Astma-Allergi Danmark for tredje år i træk sparkede Snot or not-kampagnen i gang midt på Højbro Plads i København.

Med pollenfri have og priktest var hele Danmark inviteret med indenfor. Allergien skulle testes, og danskernes lunger skulle tjekkes.

Kampagnestart for Snot or not og sammenfald med den første tirsdag i maj var næppe tilfældig. Budskabet om at høfeber og astma ofte hænger sammen blev igen i år serveret til Hr. og Fru Danmark på Verdens Astmadag.

Og så var den der

Varevognen blev kørt ind på pladsen og remedierne båret ud.

”Plakaterne må I gerne hænge i teltet, og der skal duge på alle bordene.”

Projektlederen svingede dirigentstokken. Imens slyngede de stærke mænd teltdugen over stilladset, hev i nogle snore og slukkede for solen.

Teltet rejste sig, og Højbro Plads fik tag på. 

De grønne sweatshirts spredte sig og tapetserede pladsens gamle brosten med en mindre kløverplæne af rullegræs. ”Hvis du ruller din bane græs den vej, tager vi den næste sammen,” lød det i luften.

Herefter blev plænen dekoreret med pollenfattige blomster i krukker omkranset af havehegn og en rød løber i midten.

Og så stod den klar: Den lille pollenfri have foran det store hvide telt.

Armen på bordet

På Astma-Allergi Danmarks hjemmeside står, at ”I Danmark er op imod 1 million ramt af pollenallergi. Mange ved det. Men kun få gør noget ved det.”

Og som Astma-Allergi Danmarks vicedirektør, Anne Holm Hansen, sagde til TV2 Lorry på dagen, ”har én ud af tre med høfeber også ofte astma. Og kampagnen er blandt andet henvendt til dem.”

Det kunne eksempelvis være Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen.

Som en af dagens første gæster rullede hun ærmet op og lagde armen på bordet. Ti prik og lidt ventetid senere kunne hun konstatere, at birketræer, græs og meget andet ikke bider på hende:

”Og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, fordi det forringer livskvaliteten, det er jeg slet ikke i tvivl om,” som hun sagde bagefter.

Se hele interviewet med Ninna Thomsen

 

Man kunne have klappet

På slaget 18.00 tog mændene fat igen og spolede det hele baglæns. Teltet kom ned, det sidste af solen kom tilbage, og de tilbageværende remedier pakket væk.

Der blev ikke klappet. Men det kunne der være blevet.

Ad lægerne.

Som i dagens anledning havde skiftet kitlen ud med Snot or not-kampagnetrøje og Astma-Allergi Danmark-logo på brystet. I løbet af tre timer lykkes det dem at få 34 mennesker gennem ti prikker i armen, tømt deres lunger for luft og snakket tal og målinger med dem alle. 

Ad de grønne medarbejdere fra Astma-Allergi Danmark.

Et halvt års forberedelser. Fra skrivebordstanker til ideer til udførelse. Fra vinter 2016 til 2. maj 2017. Fra tale til handling, til telt, Snot or not-event, til Højbro Plads, uddeling af foldere, servietter, viden og gode råd om høfeber, allergi og astma.

Og ad danskerne.

Uden interesse i at blive klogere på sig selv og eget helbred, ingen Snot or not-event, ingen kampagne, ingen sponsorer og ingen i det hele taget…ingen ting. Så heldigvis for det. Eller... 

Håbet går selvfølgelig på, at Snot or not-kampagnen ikke bliver nødvendig i en nær fremtid.

At danskerne ved, at høfeber og astma hænger nøje sammen. At de ved, de skal søge læge, hvis de har symptomer på pollenallergi. Og aller mest - at høfeber med årerne bliver en mindre del af danskernes samlede sygdomsbagage.

Snot or not 2017 hjalp lidt på det.

Men vi ses jo nok igen i 2018.

 

Fakta

·  Sammen med Allergi Center Vest blev Snot or not-kampagnen også skudt i gang på Dokk1 i Aarhus

·  I alt 40 allergiklinikker, hospitaler og sygehuse i hele Danmark deltager i kampagnen


Tilbage til www.snotornot.dk


28. april 2017

Vi nærmer os

Dagen hvor du kan få tjek på din allergi og lave mange andre ting nærmer sig. Det bliver sjovt. Så kom!

Læs mere om kampagnen på www.snotornot.dk


25. april 2017

Og svaret er...

Vi spurgte jer på Facebook, hvad der var i mikroskopet. Svaret er... 

...et birkepollen! 

Som i øvrigt er bittesmå, ca. 20-26 µm og kan kendes på dens tre tydelige porer. Desuden er birketræer storproducenter af pollen, og pollenproduktionen er over 5 mio. pr. rakle. 

Skulle nogen have glemt det, er sæsonen for birk i Danmark i øvrigt i april-maj.

 

Tilbage til www.snotornot.dk


22. april 2017

Du gik i fælden...

På Astma-Allergi Danmarks Facebookside bringer vi i dag følgende påstand: Du hører tit, om det den kan. Men du ved ikke, hvad det er...

Svaret er selvfølgelig vores pollenfælde. Den der giver hele Danmark vores daglige pollental. 

Nærmere betegnet er det en udgave af Hirst typen: Burkard 7-days Volumetric Spore Trap.

Den suger 10 liter luft i minuttet. Pollen og partikler sætter sig fast på en plade, som drives af et lille urværk, der flytter sig 2 mm i timen og 48 mm på et døgn.

Astma-Allergi Danmark har to pollenstationer. En på taget af Regionshospitalet Viborg. Og en på taget af DMI i København. Begge er placeret i ca. 15 meters højde og tømmes præcis kl. 13. Hver dag.

Fældens måde at indsamle pollen på stammer fra en metode opfundet i 1952. 

Astma-Allergi Danmark har målt pollen i 40 år.

Så ved du det.

 

Tilbage til www.snotornot.dk


21. april 2017

Snot or not 17: Fordi du fortjener at ha’ det godt

Vi nærmer os. Den 2. maj 2017 sparker Astma-Allergi Danmark igen i år Snot or not-kampagne i gang med det vigtige budskab: Har du høfeber, har du måske også astma.

For selvom vi har sagt det før (og måske får brug for at sige det igen), er der desværre en del danskere, der stadig går rundt uden at få styr på symptomerne.

Og det er en skam.

For ikke alene tærer det på kræfterne i kroppen, når pollenallergien florerer i øjne, næse og lunger. Det koster også syge- og uoplagte arbejdsdage og ja – siger undersøgelser - direkte nedsat livskvalitet.

Lettere omskrevet betyder tallene, at hver femte dansker kan vågne op om morgenen ramt af pollenallergi med høfebersymptomer, hvor øjnene klør og trætheden spærrer for udsynet til en klar dag.

Det svarer til omkring en million mennesker.

Af den gruppe har 1 ud 5 taget symptomerne med på arbejde i mere end 10 dage i træk. Andre bliver dog helt væk og lægger sig syge. 

I 2014 betalte statskassen og arbejdsgivere for 266.000 sygedage på den konto.
 

Men kan man ikke bare gøre noget ved det selv så?

Jo, og det gør folk også. Eller nogen gør. 1 ud af 4 med pollenallergi har eksempelvis selv stillet diagnosen – uden at høre lægen.

Også selvom en diagnose-fuldtræffer forhøjer chancen for at ramme den rigtige behandling og kunne stå op til god luft i lungerne og gennemtræk i næsen.

Men mange gør ikke så meget. Eller faktisk intet.

2 ud 5 lader allergierne helt stå til. Også selvom høfeberpatienter har en livskvalitet, der kan sammenlignes mennesker, der har diabetes- og hjertekarsygdom.

Eller endnu dårligere.

Alle har ret til et godt liv. En aktiv hverdag hvor kroppen holder til svingture med børnene og løben om kap i skoven. En hverdag med et frisk hoved og pusterum til børnebørnene.

Og til bare at være sig selv. Uden at skulle tænke på om kroppen strejker – også selvom den ikke behøver at gøre det.

Med Snot or not 17 fortæller vi danskerne, at høfeber og astma hænger sammen, og at det er vigtigt at få den rigtige diagnose og behandling.

Fordi du fortjener at ha’ det godt.

Igen i år.

 

Se også www.snotornot.dk