Navigation Navigation

Web Content Display Web Content Display

Mange børn har ubehandlet astma

Omkring 50 klinikker er med i årets Snot or not-kampagne. Børne- og Allergiklinikken på Amager er én af dem, og her gør man i forvejen en stor indsats for at sprede viden om, at høfeber og astma hænger sammen. Mange børn går nemlig rundt med symptomer på astma uden at være behandlet.

Babygråd og farvede figurer på væggene leder os i retning af Marta Nirs Børne- og Allergiklinik i Sundhedscentret på Amager, som vi besøger i anledning af Snot or not-kampagnen. Vi passerer sekretæren, hvor kampagnekassen står synligt fremme med information om høfeber og astma. Der er stor interesse for materialet blandt patienterne, fortæller sekretæren.

Børne- og Allergiklinikken på Amager er blandt de næsten 50 klinikker og afdelinger over hele landet, der har tilmeldt sig årets Snot or not-kampagne. De er med til at sprede budskabet om, at pollenallergi kan medføre både høfeber og astma.

”Vi er med i kampagnen, fordi vi gerne vil støtte op om initiativer, der kan være med til at udbrede viden om allergi, høfeber og astma blandt voksne og børn. Allergiske sygdomme er underprioriteret, og derfor er Snot or not-kampagnen vigtig,” siger speciallæge Marta Nir fra Børne- og Allergiklinikken på Amager.

Svært for børn at sætte ord på symptomer

Astma er den hyppigste sygdom blandt børn. Man estimerer, at der er 2-3 børn med astma i hver skoleklasse. Mange af dem lider også af pollenallergi, der kan udløse astmaen. De er bare ikke klar over sammenhængen, fortæller Marta Nir.

Derfor er hun glad for Snot or not-kampagnematerialet, der sætter fokus på, at høfeber og astma hænger sammen. Det er personalets oplevelse, at der er stor interesse for kampagnen og pjecerne, som de læser i venteværelset eller tager med sig hjem.

 

Mange tror, at allergi bare er høfeber og eksem. De er ikke klar over, at det også kan hænge sammen med astma. Så det er ofte en øjenåbner for dem, når de kommer her. Det er især vigtigt, at forældre er klar over sammenhængen, for mange børn er ikke så gode til at fortælle, hvis de har det skidt. Af samme årsag er astma ofte underdiagnosticeret hos børn, og så får de ikke den behandling, de behøver

- Marta Nir, Børnelæge med subspeciale i astma og allergologi

Hun håber derfor, at kampagnen kan være med til at sætte fokus på astmasymptomer hos børn blandt forældre, trænere, pædagoger og lærere. 

Mange astmabørn foretrækker stille lege

Typiske tegn på astma hos børn er ifølge Marta Nir hoste, besværet vejrtrækning og begrænset fysisk aktivitet. Høfeber medfører dårlig nattesøvn, hovedpine og irritabilitet. Mange børn med astma og høfeber trækker sig fra sociale sammenhænge, fordi de ikke kan overskue det samme som andre børn.

"Astmabørn tilpasser deres aktiviteter, så de kan overskue dem. Det kan fx være, at de foretrækker stille lege, spille computer eller noget helt tredje. Hvis man oplever ovenstående symptomer og samtidig har et barn, der undgår fysiske aktiviteter, kan man som forældre prøve at spørge ind til, hvorfor barnet ikke har lyst til at fysisk aktivitet. På den måde hjælper man sit barn til at sætte ord på dets symptomer, hvis det har astma."

Med udredning og den rette behandling kan de fleste børn heldigvis det samme som andre børn, påpeger Marta Nir.

Typiske tegn på astma hos børn

Hoste
Besværet vejrtrækning
Begrænset fysisk aktivitet
Trækker sig fra sociale sammenhænge

Typiske tegn på høfeber hos børn

Dårlig nattesøvn
Løbenæse
Nysen
Hovedpine
Irritabilitet
Trækker sig fra sociale sammenhænge

Web Content Display Web Content Display

Få information i dit lokalområde

Web Content Display Web Content Display

Få rådgivning om allergi og astma